Bukijutsu

Bukijutsu betyder ”vapentekniker” och är det namn som används inom Gake Ryu för vårt system med självförsvarsvapnen, Gake Ryu Bukijutsu. Inom vår Bukijutsu använder vi oss av tre vapen som grund, Kubotan, Tanbo och Hanbo.

Systemet för Bukijutsu är upplagt enligt föjande:

Greppteknik, hur du håller vapnet, Stöt- och slagtekniker, Parader, Exempel på försvar, fem grepp och fem slag/spark angrepp.

5 kyu, färdighet med kubotan
4 kyu, färdighet med tanbo
3 kyu, fördjupad färdighet med kubotan och tanbo
2 kyu, färdighet med hanbo
1 kyu, fördjupad färdighet med kubotan, tanbo och hanbo
1 dan, instruktörskompetens med kubotan, tanbo och hanbo

kubotans

kubotans

Kubotan
Den kubotan som används inom Gake Dojo är en 13 cm lång grön metallstav med en nyckelring längst fram.

Kubotan är i USA ett registrerat varumärke för Takayuki Kubota som ursprungligen utvecklade det polisiärt bruk.

Yawara kan kanske sägas vara föregångaren till Kubotan och var en kort trästav som användes till att förstärka teknikerna med tryck och slag. Yawarastaven populariserades för polismän på 1940-talet av Professor F A Matsuyama.

Tanbo
Den tanbo som används inom Gake Ryu är 30 cm lång. Den tanbo vi använder kan exempelvis symbolisera en hoprullad tidning, en stavficklampa eller ett kort uppfällbart paraply.Traditionellt finns det flera olika stav-vapen som vi hämtat tekniker från. Inom vissa skolor används begreppet tanbo för andra längder på stavar än 30 cm.

Hanbo
Den hanbo som används inom Gake Ryu är 90 cm lång. Den hanbo som vi använder kan exempelvis symbolisera ett paraply eller en promenadkäpp.

Traditionellt förekommer hanbo inom flera gamla japanska skolor, t ex Hontai Yoshin Ryu.