Tyskland 1997

En vecka i Tyskland
av Johan Pettersson

På kvällen den 22 juni samlades fyra jujitsukas hemma hos undertecknad , Johan Pettersson, för att förbereda och snabbt starta resan nästa dag. Första Tysklandskontakten knöts på Shogun Sveriges 10-års jubileum 1994. Det var då tre tyska gulbälten som hade tagit sig upp till Halmstad för att träna. Detta gav tydligen mersmak då jag, Niclas Blomqvist och Monica Lindberg blev nerbjudna till Ilmenau för att instruera på ett träningsläger. Ilmena är en universitetsstad med runt 30 000 invånare och ligger c a fyra timmar syd om Berlin. 1996 blev vi besökta av en 8 man stark tysk delegation och 1997 åkte jag, Niclas Blomqvist och Hans Elmlund (Gake Dojo) återigen till Tyskland för att instruera. I september 1998 besöktes vi av Michael Goroll, det är han som vi har den mesta kontakten med, och nu var det dags att åka till Tyskland igen.

Resan började mindre bra då vi tog fel väg från Helsingör till Gedser, vilket resulterade i att vi missade färjan som vi tänkt åka med. Som om detta inte var nog hade vi enorma problem med att hitta fram till det vandrarhem som vi tänkt övernatta i under uppehållet i Berlin. Vi anlände till vår berlinska bostad c a fem timmar försenade, suck. Nåväl, detta hindrade oss inte från att kasta oss ut i det berlinska nattlivet, ja mycket nattliv var där egentligen inte.

Under onsdagens förmiddag skulle vi minsann titta på sevärdheter och detta gjorde vi till fots. Många skor slets ut under den förmiddagen. Den fortsatta resan från Berlin ner till Ilmenau gick oroväckande bra, vi kom fram runt klockan fem och möttes av Michael Goroll vid MacDonalds för vidare transport till det som skulle bli vårt hem under de närmaste dagarna. Michael och Dietrich Discher, chefsinstruktör i Ilmenau, bjöd under kvällen ut oss på en lokal liten pub. Det visade sig att kvällen skulle bli både sen och tung, Jägermeister var inblandad i det hela.

Efter frukost var det dags för lite kulturupplevelse, vi skulle besöka Goethes diktarstuga spm ligger högst upp på berget Kinkelhan. Efter vi hade parkerat bilen var det en lång, mycket lång, och brant promenad upp till toppen. Efter denna kulturella upplevelse följde lunch och därefter skilda aktiviteter. D v s vissa låg och vilade och andra ägnade tiden åt ett antal Iaido-kator. På fredagskvällen skulle det hållas en grillkväll till vår ära och förutom utmärkt gott kött och den regionala specialliteten Thuringer-wurst, öl och utterligare Jägermeister (nu i formen av en lokal variant benämnd Kreuter Hexe) träffade vi många gamla vänner från våra tidigare Tysklandsresor. Efter grillningen besökte vi ett antal studentklubbar. Och givetvis blev det sent innan vi kunde ta oss hem.

Lördagsmorgonen kom som brukligt brutalt tidigt. Nåväl, snabbt i med frukost och så iväg till träningen. Träningslägret skulle hållas i en nybygd sporthall. Väl på plats för uppställning och hälsningscermoni visade sig att vi skulle bli runt 100 tränande. Förutom ”svensk” jujitsu under ledning av mig och Niclas Blomqvist (Shogun Jujitsu), tränades aikijutsu, judo, tai chi, tae kwon do, ninjutsu och karate. Träningen började kl 1000 och slutade kl 1800. Senare på kvällen skulle där hållas en stor budoshow till vilken jag efter påtryckningar från våra tyska värdar anmälde mig. Som vanligt när det gäller uppvisningar var det mesta för långt. Själv visade jag fyra kenjutsukatas från Koryu Kobudo och Nage-no-Kata från Hontai Yoshin Ryu. Efter budoshowen, som varade i två och en halv timme, blev det besök på ett antal klubbar igen. Och än en gång blev klockan mycket inan vi kunde ta oss hem.

Träningen startade tidigt igen på söndagen och vi skulle givetvis hålla det första passet. Nåväl söndagen var en kort träningsdag och vi var klara redan vid tvåtiden. Därefter var vi hembjudna till Dietrich Dischers familj tillsammans med Michael Gorolls familj för kaffe och samkväm. På kvällen fick vi sysselsätta oss själva utan vara tyska vänner, det gick bra det också. Och nog blev det några pubbesök även denna kväll.

Under måndagen hade vi förmiddagen fri och skulle därefter själva vara med på judoträningen. Denna hölls av Dietrich som förutom att han var 3 dan i jiujitsu även var 2 dan i judo. När Tyskland var delat så tränade man inte jiujitsu i Östtyskland, däremot så tränade man judo i och med att det var en olympisk sport. Judoträningen var jobbig, mycket jobbig. Och då hade vi inte ens passerat uppvärmningen. Jag tänkte träna med ett av mina svartbälte, så vi kunde träna lite lugnt, så blev det inte Dietrich tyckte att jag skulle träna med ett av hans svrtbälte, han som inte hade någon hals. Nåväl träningen gick bra i alla fall. Då vi skulle påbörja vår resa tillbaks nästa morgon ville Dietrich bjuda på lite öl då detta var den sista kvällen, och det kunde vi ju inte tacka nej till. Efter det besökte vi en pub som låg i källaren under skolmatsalen och avslutade kvällen hemma hos Michael med att smaka på några sorter ur hans stora whiskeysamling.

Runt tio på tisdagsmorgonen startade resan till Hamburg där vi skulle övernatta en natt. Till allas stora förvåning körde vi inte fel utan hittade direkt till vandrarhemmet. Efter vi hade installerat oss var det dags för att leka turister. Detta lyckades vi bra med.

Hela hemresan gick förvånadsvärt bra, inga felkörningar eller missade färjor. Omkring klockan fem var vi tillbaks i Klippan, där resan startade för sju dagar sen.

Troligen blir det en ny Tysklandsresa, då inte i Ilmenau utan till Helmut Weigelts aikijutsu-dojo i Sahlsfelt, nästa år och besök av en större tysk grupp till Sverige.